СПОЖИВАЙТЕ ВОДУ БЕЗПЕЧНО!

СПОЖИВАЙТЕ ВОДУ БЕЗПЕЧНО!

Профілактика інфекційних захворювань, які передаються через воду

    Вода – це найважливіший компонент для існування життя на Землі. Але поряд із своїм величезним життєво необхідним для людини благом, за певних умов вона може стати фактором ризику виникнення різноманітних інфекційних хвороб, збудниками яких є  віруси, бактерії, гельмінти та найпростіші.  Однією з причин виникнення і розповсюдження інфекцій є тривале зберігання життєздатності небезпечних для людини мікроорганізмів у водному середовищі.

До хвороб, викликаних водним фактором, належать такі  інфекційні захворювання, як вірусний гепатит А, лямбліоз, ешеріхіоз, черевний тиф, дизентерія, холера, ротавірусні інфекції, лептоспіроз, туляремія та інші.

Симптоми хвороби проявляються не одразу, а після інкубаційного (прихованого) періоду. При різних інфекціях він різний, наприклад при дизентерії – від декількох годин до 7 днів (в середньому 2-3 дні), при холері – від декількох годин до 5 днів, при черевному тифі – 7-30 днів ( в середньому 10-14), а при вірусному гепатиті А  – 15-30 днів.

У більшості хворих спостерігаються такі симптоми: підвищення температури тіла, озноб, діарея, нудота, блювання, біль у животі.  Збудники  захворювань, їх токсини вражають не лише  шлунково-кишковий тракт, а і  центральну нервову систему. Тому при перших симптомах треба звернутись до лікаря. Самолікування може нанести шкоду Вашому здоров’ю, а в деяких випадках  бути небезпечним для життя.

      Головні правила профілактики хвороб, які передаються водним шляхом є:

– воду для вживання, приготування їжі і господарських потреб брати тільки з перевірених джерел;

– вживати бутильовану воду;

– при заміських прогулянках мати з собою достатній індивідуальний запас питної води;

– використовувати метод кип’ятіння (не менше 10-15 хвилин) води;

– не використовувати воду з водопроводу, призначеного для технічних потреб;

– не вживати лід, якщо не впевнені, що він зроблений з безпечної води.

– мити руки з милом, особливо перед їжею і приготуванням їжі, після повернення з вулиці, користування туалетом;

– дотримуватись правил  та термінів зберігання води;

– не купатися в не проточних водоймах, у несанкціонованих місцях.

– не заковтувати воду під час купання.

Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області (https://dpssmk.gov.ua/category/news/)   наголошує , що  вода для вживання повинна бути гарантованої якості,  безпечною та  відповідати  ДержСанПіНу 2.2.4-171-10 “Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною”, нормами якого визначають мінімальні безпечні стандарти якості води для використання.

На жаль, через військові дії в Україні існують  великі ризики інфікування води збудниками захворювань, що передаються водним шляхом. Через активні бойові дії в низці регіонів України, в тому числі в Миколаєві перебиті водогони. Люди змушені брати воду з колодязів, придомових свердловин, річок, природних джерел тощо.

Із збільшенням температури водної маси збільшується ризик поширення інфекційних агентів. Враховуючи ці обставини, варто подбати про додаткові заходи безпеки від поширення інфекційних кишково-шлункових захворювань, адже

Неприпустимо нехтувати епідеміологічною безпекою води, яку ви споживаєте!!!

Тому, рекомендуємо проводити систематичний контроль за безпекою та якістю води централізованих та децентралізованих джерел водопостачання, дотримуватись правил профілактики для зменшення ризиків виникнення захворювань.

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.