Про внесення змін до Постанови КМУ № 305 від 24 березня 2021, що стосуються норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку
Кабінет міністрів України удосконалив норми харчування та організації харчування дітей у закладах освіти з урахуванням умов воєнного стану. Так, Постановою КМУ № 1280 від 08.10.2025 внесені зміни до Постанови КМУ № 305 від 24.03.2021, що стосуються норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.
Яких саме закладів стосуються зміни:
- заклади дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти
- дитячі заклади оздоровлення та відпочинку
- дитячі заклади сфери соціального захисту.
Основні оновлення:
- визначено, що примірне чотиритижневе сезонне меню під час організації в закладах одно-, дво-, три-, чотири- або п’ятиразового харчування складається згідно з нормами споживання основних груп харчових продуктів, що встановлені відповідними Додатками до норм споживання, та їх комбінації залежно від обраної кратності харчування;
- збільшена норма порції овочів для учнів старше 11 років, збільшена кількість порцій картоплі, злакових, зернових, бобових на тиждень при організації одноразового харчування учнів (обіди);
- зазначена можливість включати перші страви до складу обідів;
- змінено вимоги до поділення на виробничі зони базової кухні, опорної кухні та харчоблоку отримувача готової їжі,
- зазначено, що обід може починатися з 11 години 30 хв,
- для дітей з лактозною недостатністю передбачено безлактозні молочні продукти;
- зазначено, що у державних та комунальних закладах загальної середньої освіти незалежно від наявності пільгових категорій учні початкових класів забезпечуватимуться безоплатним одноразовим харчуванням (сніданком або обідом);
- оновлено порядок організації харчування під час перебування у захисних спорудах: визначено перелік продуктів тривалого зберігання, режим харчування, вимоги до приміщень і зон для приготування та споживання їжі;
- засновники закладів освіти та дитячих закладів оздоровлення і відпочинку зможуть забезпечувати потребу в харчуванні у захисних спорудах шляхом створення запасів води та харчових продуктів, зокрема тривалого зберігання, розрахованих щонайменше на 48 годин безперервного перебування;
- передбачено можливість заміни гарячого харчування готовими охолодженими продуктами або стравами з асортименту буфетів, якщо приготування їжі є тимчасово неможливим;
- удосконалено вимоги до матеріально-технічного оснащення харчоблоків, передбачено можливість списання продуктів, непридатних до використання внаслідок обставин воєнного стану (повітряні тривоги, відсутність електропостачання тощо), та деталізовано механізм організації харчування в умовах надзвичайних ситуацій.
Постанова вводить новий додаток 16 із рекомендованими нормами споживання під час перебування у сховищах — від води та соків до білкових батончиків, консервованих овочів, каш і сухих сніданків.
Постанова набрала чинності з моменту опублікування та є обов’язковими для закладів освіти всіх рівнів та підпорядкування.
Звертаємо увагу керівників управлінь, відділів освіти територіальних громад області, керівників закладів освіти про необхідність приведення перспективних меню у відповідність до вимог шляхом внесення необхідних змін та погодження відкоригованих меню з Держпродспоживслужбою.
Також, зазначені вимоги необхідно враховувати при здійсненні процедури тендерних закупівель.
Ознайомитися з Постановою КМУ № 1280 від 08.10.2025 можна на Офіційному порталі Верховної Ради України – zakon.rada.gov.ua
Більше інформації на https://www.facebook.com/Mykolaivdpss?locale=uk_UA
Залишити відповідь