Вибори Президента України: що потрібно знати виборцю?

Вибори Президента України: що потрібно знати виборцю?

Вибори Президента України: що потрібно знати виборцю?

Коли і де можна перевірити себе у Державному реєстрі виборців?

31 березня 2019 року відбудуться вибори Президента України. Нагадуємо, що кожен виборець району має право звернутись до відділу ведення Державного реєстру виборців адміністрації Інгульского району Миколаївської міської ради, маючи при собі паспорт громадянина України, щоб перевірити свої персоніфіковані дані у Державному реєстрі виборців. Особливо прохання до тих виборців, яких стосується одне із нижче викладених положень:
– якщо Вам починаючи з 2015 р. виповнилося (на день виборів виповниться) 18 років;
– якщо Ви набули громадянства України;
– якщо Ви змінили прізвище, ім’я, по батькові, чи місце проживання;
– якщо Ви повернулися після проходження строкової військової служби;
– якщо Ви повернулися з місць позбавлення волі;
– якщо під час останніх виборів у списках виборців Ви виявили неточності щодо Ваших даних, або були відсутні у списках.
Орган ведення Державного реєстру виборців не пізніш ніж 22 березня 2019 року передає примірник попереднього списку виборців та виготовлені іменні запрошення дільничній виборчій комісії. І вже з 23 березня кожен бажаючий може перевірити, чи правильно вказано його прізвище, ім’я, по батькові та виборча адреса у попередніх списках виборців на своїй виборчій дільниці.
Окрім того, особисті дані можна перевірити за допомогою он-лайн сервісу «Особистий кабінет виборця» на веб-сторінці «Державний реєстр виборці» (www.drv.gov.ua). Важливо!Перевірте точність усіх особистих даних згідно із записом у паспорті.

Тимчасова зміна місця голосування.

Виборці, які на день виборів 31 березня 2019 року перебуватимуть не за місцем своєї постійної виборчої адреси (у зв’язку з роботою або з інших причин), можуть звернутися до відділу ведення Державного реєстру виборців, маючи при собі паспорт громадянина України та подати мотивовану заяву про тимчасову зміну місця голосування без зміни виборчої адреси.
До заяви додаються документи (копії документів), які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування, а саме:
– довідка про відрядження;
– довідка з місця навчання;
– договір найму (оренди) житла;
– документ, що підтверджує право власності на житло;
– проїзні документи, тощо.

Як голосувати громадянам, які знаходяться на окупованих територіях, або є внутрішніми переселенцями?

Виборці, виборча адреса яких знаходиться на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, на тимчасово окупованих територіях районів, міст, селищ і сіл, їх частин у Донецькій та Луганській областях, можуть не додавати до заяви документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування, а лише пред’явити паспорт громадянина України.

Як проголосувати, якщо за станом здоров’я ви не можете пересуватися самостійно?

Виборцю, якого занесено до списку виборців на виборчій дільниці та який за віком, у зв’язку з інвалідністю чи за станом здоров’я не здатний пересуватися самостійно, дільнична виборча комісія надасть можливість проголосувати за місцем його перебування. Для цього виборцю необхідно поштою або через інших осіб подати до дільничної виборчої комісії власноруч написану заяву з проханням забезпечити йому голосування за місцем перебування (із зазначенням місця перебування виборця) та довідку медичної установи про стан здоров’я. Важливо! Документи повинні бути подані до дільничної виборчої комісії не пізніше 20-ї години останньої п’ятниці перед днем голосування.
Звернутися із зазначених питань до відділу ведення Державного реєстру виборців потрібно до 25 березня 2019 року включно. У день голосування зміни до уточненого списку виборців не вносяться.

Не втратьте нагоду скористатися своїм конституційним правом голосу та перевірте свої персональні дані у Державному реєстрі виборців за адресою:
м. Миколаїв
пр. Богоявленський, 1,
кабінет 43, 4-й поверх,
телефон для довідок: 24-90-60, 24-71-55
При собі необхідно мати паспорт громадянина України.

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.