Ботулізм– це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотокси та може привести до тяжких наслідків. Збудник розмножується в анаеробному стані (без кисню) та за неправильних умов зберігання чи транспортування (консерви, в’ялена та солона риба, ковбаси, шинка).Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх органолептичних властивостей, тому візуально не можна визначити продукт придатний до споживання чи ні. Збудники ботулізму широко поширені в природі. Вегетативні форми і спори виявляються в кишечнику різних домашніх і особливо диких тварин, водоплавних птахів, риб. Потрапляючи у зовнішнє середовище (ґрунт, мул озер і річок ) спори довгостроково зберігаються і накопичуються. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Проте захворювання може виникнути тільки при вживанні тих продуктів, які зберігалися при анаеробних або близьких до анаеробних умовах без попередньої достатньої термічної обробки, виготовлялись з порушенням технологічного процесу.
Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби.
-У подальшому з’являються порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує «сітка або туман» перед очима, двоїння предметів, важкість читання ).
-Хворі скаржаться на відчуття «грудки» у горлі, біль під час ковтання, подразнення у горлі, короткочасні ураження травного каналу(нудота, блювання, здуття живота).
-Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загально токсичним синдромом- хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла.
-У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.
При найменшій підозрі на ботулізм негайно звертатись до лікаря. ГоспіталізаціяОБОВ’ЯЗКОВА незалежно від тяжкості перебігу захворювання.
З метою захисту свого здоров’я, щоб уникнути отруєнняна ботулізм та інші кишкові інфекції необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:
- не купувати в стихійних місцях консерви, рибу та м’ясопродукти;
- чітко дотримуватись правил при консервації , контролювати зберігання та терміни вживання консервованих продуктів;
- не допускати вживання риби що зазнала мору;
- не брати в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються;
- швидкопсуючі продукти зберігати тільки в холодильнику та дотримуватись термінів їх реалізації;
- ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням;
- захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді.
Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати.
Будь-яке отруєння не проходить безслідно для здоров’я.
Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких!
ПРОФІЛАКТИКА БОТУЛІЗМУ
За даними Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів в 2024 році фахівцями територіальних органів Держпродспоживслужби взято участь у розслідуванні 24 випадків ботулізму з 27 постраждалими, серед яких один летальний.
Всього за оперативними результатами розслідування випадків ботулізму з початку 2024 року встановлено:
-3 випадки пов’язані з вживанням м’ясної консервації домашнього виготовлення,
-2 випадки пов’язані з вживанням овочевої консервації домашнього виготовлення,
-1 випадок пов’язаний з вживанням ковбаси домашнього виготовлення,
-9 випадків пов’язані з вживанням риби домашнього виготовлення,
-2 випадки пов’язані з рибною продукцієюневідомого походження та в’ялена риба, придбана у місці стихійної торгівлі,
-5 випадків з вживанням рибної продукції, придбаної в магазині (із них триває розслідування ще трьох випадків),
– в 1 випадку фактор інфікування не встановлений.
Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області звертає Вашу увагу, щодо основних правил профілактики ботулізму:
-НЕ КУПУЙТЕ консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках.
-НЕ ВЖИВАЙТЕ їжу з роздутої бляшанки; банки зі здутою кришкою; з негерметичної банки; банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.
-НЕ ВЖИВАЙТЕ консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігаються понад рік, або термін зберігання яких сплив.
-УНИКАЙТЕ споживання в’яленої та копченої риби, яка готуваласянепатраною.
-НЕ ВЖИВАЙТЕ продукти, якщо сумніваєтесь у їхній якості або не впевнені, що їх виготовляли, зберігали та/або транспортували належним чином.
-Перед споживанням м’ясних та рибних консервів домашнього приготування підвергайте їх термічній обробці, адже токсин ботулізму за температури 80°С руйнується через 5–25 хвилин, в залежності від продукту, а за температури 100°С — у перші хвилини.
БЕРЕЖИТЬ СВОЄ ЗДОРОВ’Я ТА ЗДОРОВ’Я СВОЇХ РІДНИХ
Залишити відповідь