У зв’язку з відсутністю централізованого питного водопостачання в місті Миколаєві та з метою попередження виникнення інфекційних та неінфекційних захворювань пов’язаних з питною водою Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області надає рекомендації, яких повинні дотримуватись суб’єкти господарювання, що надають послуги з питного водопостачання, а саме:
- Дотримуватись вимог Порядку розроблення підприємствами централізованого водопостачання та централізованого водовідведення технологічних регламентів, затвердженого наказом Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України від 12.04.2024 №309.
- Здійснювати ревізію, промивку та дезінфекцію розвідних мереж централізованого водопостачання з послідуючим проведенням лабораторного контролю питної води на мікробіологічні показники та вміст залишкової кількості хлору. Виконані роботи оформлювати актом, до якого вносити види дезінфекційного засобу, дози активної речовини, строк експозиції та результати контрольного лабораторного аналізу.
- При відсутності власної акредитованої лабораторії укласти угоди на здійснення виробничого контролю якості питної води, що надається населенню, відповідно до технологічних регламентів з акредитованими лабораторіями, що є в реєстрі Національного агентства України по акредитації.
- Забезпечити періодичність здійснення лабораторного контролю питної води в обсягах передбачених чинним законодавством, а саме ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання населення», затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я України від 12.05.2010 №400, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 01 липня 2010 року.
- З метою недопущення можливих ризиків, що можуть вплинути на достовірність результатів випробувань, на виконання вимог ДСТУ EN ISO/ IEC 17025:2019, проводити відбір зразків води питної лише фахівцями Випробувальних центрів акредитованих лабораторій, які володіють методикою відбору та дотримуються умов транспортування зразків.
- У разі отримання результатів дослідження води, які не відповідають вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання населення», негайно вжити заходів щодо приведення показників води у відповідність до нормативів. При цьому негайно сповістити населення про тимчасову заборону вживання води для питних потреб.
- Надавати до Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області інформацію про результати виробничого контролю безпечності та якості питної води, забруднення джерел питного водопостачання.
- Забезпечити проведення поточних та капітальних ремонтів об’єктів водопровідно-каналізаційного господарства.
- Проводити постійну роз’яснювальну роботу серед населення щодо додержання норм безпеки питного водопостачання, вимог щодо облаштування вигрібних ям каналізації, їх герметизації та недопущення проникнення нечистот до колодязів, траншей трубопроводів питного водопостачання.
Більше інформації на офіційній сторінці Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області у Фейсбук:
https://www.facebook.com/share/p/15d4c4hbmD/?mibextid=wwXIfr
Залишити відповідь