Щодо продукції у шкільних буфетах

Щодо продукції у шкільних буфетах

Контроль за організацією харчування в закладах освіти залишається одним із пріоритетних напрямків роботи Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.

Одночасно з організацією гарячого харчування, в закладах загальної середньої освіти дозволено продаж харчових продуктів через буфети.

Шкільний буфет є місцем, де діти можуть підкріпитися під час перерви між уроками. Але не всю продукцію можна реалізувати в шкільних буфетах, це викладено в додатку 10 «Санітарного регламенту для закладів загальної та середньої освіти», затвердженого наказом МОЗ України від 25.09.2020 № 2205, тому варто ще раз нагадати керівникам закладів освіти яким продуктам не місце в шкільному буфеті.

 Перелік харчових продуктів, які заборонено реалізовувати у шкільних буфетах та у торгівельних апаратах, розміщених у закладах освіти:

*  кондитерські вироби, солодкі зернові продукти із вмістом цукрів понад 10 г на 100 г готового продукту;

* вироби з кремом, морозиво, харчові концентрати;

* м’ясні продукти промислового та кулінарного виробництва;

* рибні продукти промислового та кулінарного виробництва;

* продукти (в т. ч. снеки) із вмістом натрію понад 0,12 г або еквівалентної кількості солі на 100 г готового продукту та/або із вмістом цукрів понад 10 г на 100 г готового продукту (крім продуктів (в т. ч. снеків), які містять цукри, що містяться природно (вміст таких цукрів не обмежується) і не містять доданих цукрів та/або підсолоджувачів) та/або синтетичних барвників та ароматизаторів (крім ваніліну, етилваніліну та ванільного екстракту), підсолоджувачів, підсилювачів смаку та аромату, консервантів;

* продукти із вмістом частково гідрогенізованих рослинних жирів (транс жирів);

*непастеризоване молоко та молочні продукти, що виготовлені із непастеризованого молока;

* непастеризовані соки, соки до яких додано цукри і підсолоджувачі;

*рибні, м’ясні, плодоовочеві та інші консерви промислового виробництва, крім пастеризованих соків промислового виробництва без додавання цукрів та підсолоджувачів;

* газовані напої, зокрема, солодкі газовані напої та енергетичні напої;

* кава та кавові напої;

* гриби;

* продукція домашнього виробництва.

 Перелік харчових продуктів які рекомендовано включити в асортимент буфетів, розміщених у закладах освіти:

* бутерброди з сиром твердим, яйцями, вершковим маслом, переробленими бобовими, горіхами, насінням.

* хлібобулочні вироби, борошняні кулінарні вироби печені з сиром кисломолочним, яйцями, переробленими бобовими продуктами, свіжими або переробленими фруктами або овочами, горіхами або насінням без додавання солі;

*  салати в порційній упаковці, приготовлені безпосередньо в день вживання;

* кисломолочні продукти: йогурт, кефір, ряжанка, сир кисломолочний (промислового виробництва, без підсолоджувачів, цукрів та барвників, на упаковці обов’язково зазначений термін придатності) або продукти на основі сої, рису, вівса, горіхів або мигдалю;

* фруктові, овочеві пастеризовані соки, вода питна негазована, напої, виготовлені на місці (чай, компот, узвар) без цукрів та підсолоджувачів;

* сушені овочі, фрукти та ягоди, горіхи, насіння (без додавання цукрів і підсолоджувачів, без солі та жиру; очищені та фасовані в окремій упаковці, вага якої не перевищує 50 г).

Відповідальність за виконання нормативно-правових документів, які регламентують організацію харчування дітей у загальноосвітніх навчальних закладах покладається на керівників закладів.

        Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області наголошує, що забезпечення дітей здоровим харчуванням є важливою складовою їхнього розвитку і здоров’я. Діти – це наше майбутнє, і ми маємо їх берегти!

Залишити відповідь

Ваша електронна адреса не буде опублікована.